Nové stránky

WWW.GALERIELUXFER.CZ

25 dubna, 2010

Pavel Sterec
Česká Skalice, Galerie Luxfer, 10. 4. – 10.6. 2010

Já bych raději ne

Ústředním bodem výstavy je dopis, který Pavel Sterec našel v archivu policejního muzea. Jde o anonymní doznání k vraždě i s vysvětlením pohnutek údajného pachatele.Totožnost pisatele se nikdy nepodařilo odhalit, případ zůstal nevyřešen. Přes rukou psané doznání pisatel pečlivě pravítkem vytvořil složitou abstraktní kompozici, která zakrývá text až k hranici čitelnosti.Vnitřní rozpor anonymního doznání se vizualizuje v "ochranné" mřížce, která chrání text před vlastním sdělením .
Prostor galerie je rozdělen zavěšeným rámem 200x200cm, vypleteným černou kloboukovou gumou geometricky napodobující systém čar na nalezeném dopise. V zákrytu rámu je na stěně namalována zvětšenina ve formátu a barvě podkladu dopisu, na které jsou nalepeny útržky fotokopií olejových skvrn. Celá instalace je doplněna výše zmíněným dopisem umístěným pod sklo.
Rozklad potlačení chtěného doznání na elementární části do abstraktních forem vytváří napětí mezi mírou sdělení a mírou utajení.


Pavel Sterec (1985) je studentem Akademie výtvarných umění v Praze. Patří mezi výrazné mladé umělce, které charakterizuje expanzivní myšlení a překvapivě jednoduché, avšak nepochopitelné postupy a kombinace. Objekty, fotografie či performance mají často záměrně ukrytý smysl. Vodítkem může často být jen náznak. Jeho balancování na rozhraní postkonceptuálního inženýringu a esoteriky je bezesporu neotřelé.

Kateřina Štroblová

Žádné komentáře:

Okomentovat