Nové stránky

WWW.GALERIELUXFER.CZ

19 července, 2010

......napsali o výstavě Inny Levinson

DENÍK.CZ
Neue erotische Kunst Inny Levinson v Luxferu nepobouří, ale spíše pobaví

Česká Skalice/ Erotika se může zobrazovat různě. Vulgárně prvoplánově, ale také s humorem. Výstava Neue erotische Kunst umělkyně Inny Levinson (21), původem z ukrajinského Lvova, která nyní vystavuje v českoskalické Galerii Luxfer, zastupuje ten druhý případ.

Výstava je to hravá, i když někteří návštěvníci z vernisáže rychle odkráčeli, neboť výtvory Levinson pro ně zřejmě nebyly jejich šálkem čaje. Proti záplavám pornografických časopisů na pultech trafik, v této oblasti nevázaného braku na internetu a televizních obrazovkách, jsou výtvory autorky spíše krotkým než pobuřujícím materiálem. Jsou vtipné, ironické, radostné a skotačící.

Pod výrazným nápisem Neue erotische Kunst, který odkazuje k výstavě, jsou na stěnách stovky krabiček od sirek ozdobených plastelínovými erotickými motivy. Defilují zde v rozmanitých sexuálních polohách nejen tak zvaně normální postavy, ale dochází také provokativně ke spojení kosmonauta s mimozemšťanem, Karlu Marxovi sedí na klíně nahá lepá děva, dovádějí zde kankánové tanečnice pod sukněmi „naostro“, medvídek pronásleduje dívku, svatokrádežně nahý ukřižovaný Kristus postižený erekcí, ze stejného ranku Panna Marie s obnaženým ňadrem chová místo Ježíška penis, Santa Klaus v sexuální akci, zoofilní hrátky a další zábavné humorné kousky.

To vše doplňují nafukovací figuríny v erotických polohách, které Levinson nakoupila v sexshopech. Atmosféru výstavy dokreslují dva televizory, kde se smyčkách opakují poněkud toporná a nekvalitní videa stažená s You Tube doprovázená vlezlým ruským popíkem. Expozice je obohacena zapalovači s motivy obnažených žen, které jsou běžně dostupné na trhu. „Není to nic pobuřujícího, je to spíše legrace. Sexualita je ve všech, nic na tom není. Mám to prostě v sobě,“ řekla umělkyně. Ta provázela svou výstavou v černém tričku bez rukávů, krátké růžové sukénce, děrovanými punčochami a nezbytnou rekvizitou, jíž byl hrčící a světélkující samopal. Tím Levinson mířila a střílela na jednotlivá díla včetně návštěvníků.

Organizátoři výstavy sice tvrdí, že je Inna divoká neřízená střela, které nechybí sebevědomí a jistá samozřejmost, s níž si bere cokoli, co se jí hodí do rejstříku, ale je to spíše vtipná a přirozená bytost. Je brilantní v sochařském slova smyslu, neboť její krabičkové miniatury jsou ztvárněné s dokonalým smyslem pro detail. „Výstava v Luxferu je velmi zdařilá. Inna se zabývá, jako každý mladý člověk sexualitou. Vrací se k normálnímu odkazu vztahu mezi mužem a ženou,“ uvedl na vernisáži výstavy, která potrvá do 8. srpna, organizátor a malíř Luděk Rathouský.

Inna Levinson v deseti letech odešla s rodiči do Německa, kde absolvovala Berlinere Technische Kunsthochschule v ateliéru Kommunikationdesign. Od roku 2008 studuje na VŠUP v Praze v ateliéru Intermediální konfrontace Jiřího Davida.

Hynek Šnajdar

Žádné komentáře:

Okomentovat