Nové stránky

WWW.GALERIELUXFER.CZ

23 srpna, 2012

.....deník.cz o výstavě jiřího franty


S kapkami a skvrnami Jiřímu Frantovi pomohl i moped
Česká Skalice - Před více než měsícem se společně s dalšími umělci zúčastnil originálního plenéru Tužka ve veřejném prostoru v České Skalici. Na Husově náměstí upevnil na podložku větší papír, k zadní části auta tužku a řidič, který z kabiny nemohl věc sledovat, couval a tužka zatím vytvářela na papíru obrazce.
Nyní se Jiří Franta (1978), malíř, pedagog, několikanásobný finalista prestižní ceny Jindřicha Chalupeckého a člen společensky razantní skupiny Rafani, do města vrátil. Do 30. září má samostatnou výstavu v Galerii Luxfer, kterou nazval Inkoustové zrcadlo.
Kresba změť
Jiří Franta, který se už od studia na Akademii výtvarných umění lišil od svých vrstevníků nutkavou potřebou kreslit, v galerii vystavil kresbu změť rozmanitých stolů, židlí, prken a dalších předmětů, která připomíná Babylonskou věž. Od ní se odvíjely další artefakty. Důležitá a ústřední je za oponou skrytá a decentně modrým světlem nasvícená inkoustová kresba. Tu autor zarámoval a nechal ji při vernisáži schnout. „Je to iniciační kresba celé výstavy,“ řekl umělec s tím, že opona má zdůrazňovat intimní část prostoru.
Náhoda a chyba
Prvek náhody je na této výstavě všudypřítomný. „Kapka, skvrna, náhoda a chyba pro mě hrají podstatnou roli. Tím, že mám nad něčím kontrolu a najednou se ztratí, mě vzrušuje v tom, že mám naučené stereotypy v kresbě. Když je přes nějakou performanci nabourám, tak docílím něčeho jiného, nečekaného,“ uvedl v této souvislosti Jiří Franta. Jeho slova potvrzuje artefakt, který by za normálních okolností měl být instalován klasicky bez „nehody“. „Jde o sokl s objektem a talířem naplněným barvou. Tím, že jsem sokl s talířem převrátil, barva vytvořila na zdi něco, co jsem nemohl ovlivnit,“ vysvětluje malíř svůj záměr.
Pozornost diváků vzbuzuje moped v rohu galerie. Ten stojí zadním kolem na kovové podložce v kaluži modré barvy. V okamžiku, kdy ho Jiří Franta nastartoval, prudce se otáčející zadní kolo naneslo na zeď náhodnou skrumáž kapek. „Je to záznam akce, kdy prostřednictvím motocyklu vznikne nějaká malba,“ poznamenal tvůrce, který rovněž uprostřed místnosti zavěsil provázek, z něhož odkapává barva a tvoří na podlaze kresbu.
Na jedné ze stěn zase vertikálně umístil zarámované, středem provrtané kresby. Na stropě vytvořil barevnou kapku, která otvory skrz všechny kresby prolétla na podlahu. „Je to na divákovi, zda si toho všimne,“ dodal výtvarník.
Náchodské stopy
Jiří Franta nepředstavil své umění v náchodském okrese poprvé: už před lety zde zanechal výraznou stopu. V průběhu výstavy v Galerii Slávie v Náchodě v souvislosti s kurátorským projektem zaměřeným na veřejný prostor a nazvaným Ctihodná periferie přes šablony ozdobil jeden z nových městských podchodů lidovými motivy z původních náchodských krojů. To mělo za následek rozruch na tamní radnici se soudní dohrou: umělec musel zaplatit pokutu a kresby byly nakonec odstraněny.                                                                    Hynek Šnajdar

Žádné komentáře:

Okomentovat