Nové stránky

WWW.GALERIELUXFER.CZ

14 června, 2011

....napsali o Radimu Langerovi

...........................DENÍK.CZ
Malba je pro Radima Langera, který se představí v Luxferu, trvalou výzvou
Česká Skalice – Pro čerstvého diplomovaného umělce Radima Langera (25) je tradiční médiummalby velikou a trvalou výzvou. „Neustále se pouští do polemiky s důvodností malby a funkcí obrazu v dnešní postmoderně. Nachází objekty zájmu nejen ve figurálních motivech, ale i fragmentech strojírenských výrobků, v plakátových vyjadřovacích prostředcích,“ řekl kurátor Luděk Rathouský k nové výstavě, která bude zahájena vernisáží v pátek 3. června v 19 hodin v Galerii Luxfer.
Podle něj je pro Langera důležitý motiv pokrytí. „V poslední době se zabývá strukturou střešníchkrytin a svetrových motivů, které na plátně vytváří dojem, že něco ukrývají. Není to však jen zakrývánívýznamu, ale i pokrytí veškerého materiálu – včetně zbytků. Langer na odřezky pláten už delší dobumaluje sérii opic, většinou šimpanzů,“ uvedl Rathouský.
Při výstavě v pražské galerii G207 Langer v prostoru shromáždil desítky obrazů, kde z nich skládáním, vrstvením a opíráním vytvořil originální labyrint, kterým místnost změnil téměř k nepoznání. „Návštěvník procházel koridory mezi obrazy, zahýbal do uliček mezi ohýbající se rámy, vyhýbal se dílům pohozeným na podlaze či jen tak opřených o stěnu, zkoumal, jestli mu strop z pláten spadne na hlavu nebo ne, a hlavně jak to vlastně všechno drží pohromadě a kam až ta hora obrazů vede. Teprve až ve druhém plánu člověk vnímal to, co na obrazech bylo,“ popsala nevšední výstavu kunsthistorička Kateřina Štroblová.

Na podobnou výstavu se mohou těšit i návštěvníci Luxferu, kteří jsou už zvyklí na současné české umění. Struktury střech, geometrické kompozice, vzory svetrů či malé opičky. Langerova tvorba může působit chaoticky, ale má svůj řád, který s trochou otevřenosti může divák rozklíčovat. Snad se mu to na výstavě v Galerii Luxfer, která potrvá do 7. srpna, povede.
Text: HYNEK ŠNAJDAR

......ATELIER 16-17/2011

Žádné komentáře:

Okomentovat